Ето как да разпознаете рака в ранен етап: съвети от онколог

Статията може да бъде полезна и на друг, затова ще се радваме да я
Facebook
Вижте нашите специални оферти и няма да съжалявате:

Известният израелски онколог Виктор Леви споделя как да откриете рака в ранен етап.

Той подчертава, че ранната диагностика може да елиминира проблема на този етап, когато проблемът може да бъде решен чрез най-простата процедура, дори преди болестта да започне да метастазира и да се разпространява в други органи.

За да направите това, разбира се, трябва да знаете на кои признаци да обърнете внимание. В допълнение, д-р Леви подчертава, че когато се открият подозрителни симптоми, е необходимо да се консултирате с лекар.

И така, как да откриете рака на ранен етап?
След 40 години рутинните изследвания на кръвта трябва да се извършват веднъж годишно.

След 40 годишна възраст най-малко веднъж на всеки 2 години, жените трябва да посещават гинеколога и мамолога си, а също да си правят цитонамазка за папилома вирус, който води до рак на маточната шийка.

Мъжете на възраст над 50 години трябва да си правят тест за наличие на рак на простатата.

Започвайки от 50-годишна възраст, както мъжете, така и жените трябва поне веднъж да се подложат на гастро и колоноскопия, за да се гарантира, че няма полипи. Препоръчва се също веднъж годишно да се прави тест за ранно откриване на колоректален рак.

Ето само някои от симптомите, които изискват незабавна медицинска помощ: запек, промяна на формата на изпражненията, следи от кръв по тоалетна хартия, подутина в гърдите при жената, бърз растеж на рождените белези по кожата.

Д-р Леви подчертава, че всички тези препоръки са предназначени за здрави хора, които нямат наследствена история за рак в семейството. Освен това понятието “семейство” включва не само най-близките роднини – баща, майка, брат, сестра или деца – но също и чичовци, лели, баби и дядовци.

При наличието на такава фамилна история се препоръчва да се консултирате с генетик, който може да даде указания за определени генетични изследвания.

Вижте нашите специални оферти и няма да съжалявате:

Харесайте сега най-бързо развиващата се медия!
Сподели ни и присъедини всички свои приятели във “Фейсбук”

Следете сайта ни и бъдете усведомени за всяка новина от България и цял свят. Качваме постоянно, за да разбирате всичко на време.

Харесайте страницата ни във фейсбук и бъдете винаги информирани

При проблеми, въпроси и други казуси може да се обърнете към нас на e-mail: [email protected]

Можете да ни потърсите и на лично съобщение във фейсбук страницата ни.

Статията може да бъде полезна и на друг, затова ще се радваме да я
Facebook